Adenotonsillectomie - "trekken" van amandelen en poliepen bij kinderen
Inleiding
De keelamandelen of kortweg amandelen bestaan uit lymfoid weefsel en zijn gelegen in de mondholte, dit in tegenstelling tot de neusamandel (ook nog "poliepen" of adenoid genoemd) die bestaat uit hetzelfde weefsel en achteraan de neus in de neus-keelholte zit. Ze maken beiden deel uit van het afweersysteem en helpen het lichaam te beschermen tegen infecties. De neusamandel is bij kinderen frequent vergroot en chronisch geïnfecteerd.
​​
Waarom?
Bij kinderen worden de amandelen en/of neusamandelen soms verwijderd als ze problemen veroorzaken, zoals:
-
Herhaalde keelontstekingen: Als uw kind vaak last heeft van keelontstekingen (tonsillitis), kan het verwijderen van de amandelen helpen.
-
Ademhalingsproblemen: Vergrote amandelen en/of neusamandelen kunnen de ademhaling belemmeren, vooral tijdens de slaap. Dit kan leiden tot snurken, slaapapneu (adempauzes tijdens de slaap) en mondademhaling.
-
Slikproblemen: Vergrote amandelen kunnen het slikken bemoeilijken.
-
Oorontstekingen: Vergrote neusamandelen kunnen de buis van Eustachius blokkeren, wat kan leiden tot oorontstekingen en vochtophoping in het middenoor.
​
De technische aspecten van de operatie
-
Voorbereiding: Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie. De arts zal u vertellen hoelang van tevoren uw kind niet meer mag eten en drinken.
-
Verdoving: De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
-
Procedure: De chirurg verwijdert de amandelen en/of neusamandelen via de mond.
-
Duur: De operatie duurt meestal 30 tot 60 minuten.
​
Na de operatie
-
Herstel: Uw kind kan de avond na de operatie naar huis
-
Pijn: Uw kind kan na de operatie keelpijn hebben. De arts zal pijnstillers voorschrijven.
-
Eten en drinken: Uw kind mag na de operatie zachte en bij voorkeur koude voeding eten en drinken.
Mogelijke complicaties
Complicaties bij een adenotomie/tonsillectomie zijn zeldzaam, maar kunnen wel voorkomen:
-
Nabloeding
-
Infectie
-
Uitdroging: Door de keelpijn kan uw kind minder drinken. Let op tekenen van uitdroging, zoals minder plassen en een droge mond.
​
Deze informatie heeft tot doel u algemeen geldende inlichtingen over dit soort operaties te verschaffen. Uiteraard is het mogelijk dat in uw individueel geval bepaalde aspecten van dit document niet van toepassing zijn of juist meer of bijkomend moeten besproken worden met uw chirurg. Vergeet niet om aan uw chirurg alle informatie betreffende uw algemene gezondheidstoestand te melden, alsook alle medicamenten die u regelmatig neemt -vooral Aspirine en aanverwante producten, of andere medicatie die de stolling kan beïnvloeden. De algemene verdoving (narcose) wordt best vooraf met de geneesheer-anesthesist besproken