Thyroidectomie - Verwijderen van de schildklier
De schildklier ligt vooraan, laag in de hals (net boven het borstbeen) en heeft twee helften, links en rechts van de luchtpijp gelegen. Deze zijn onderling verbonden door een smaller tussenstukje, de isthmus. Aan de achterzijde van elke schildklierhelft zitten telkens twee andere kleine kliertjes aan de schildklier vast: de bijschildklieren. De schildklier produceert een hormoon dat het tempo van de stofwisseling van ons ganse lichaam regelt.
​
Waarom een thyroïdectomie?
Een schildklieroperatie (thyroïdectomie) kan nodig zijn in verschillende situaties:
-
Vergrote schildklier (struma of goiter): Als de schildklier te groot wordt, kan deze klachten veroorzaken zoals slikproblemen, ademhalingsproblemen of een drukkend gevoel in de hals.
-
Schildklierknobbels: Dit zijn knobbeltjes in de schildklier. Soms moeten deze verwijderd worden om te onderzoeken of ze goedaardig of kwaadaardig zijn.
-
Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie): Als de schildklier te veel hormonen produceert, kan dit leiden tot klachten als gewichtsverlies, hartkloppingen, nervositeit en trillen.
-
Schildklierkanker: In dit geval is een operatie nodig om de tumor te verwijderen​
Doel van de ingreep
Het doel van de operatie is afhankelijk van de reden voor de ingreep. Het kan gaan om het verwijderen van de hele schildklier (totale thyroïdectomie), één helft van de schildklier (hemithyroïdectomie) of een deel van de schildklier.
​
De technische aspecten van de operatie
-
Verdoving: De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
-
Procedure: De chirurg maakt een kleine incisie in de hals, meestal in een huidplooi, waardoor de schildklier minder zichtbaar is na de operatie. De schildklier wordt voorzichtig losgemaakt van de omliggende weefsels, waarbij de stembandzenuwen en de bijschildklieren worden gespaard.
-
Duur: De operatie duurt gemiddeld 1 tot 2 uur, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep.
​
Na de operatie
-
Herstel: Na de operatie verblijft u minimaal één nacht in het ziekenhuis.
-
Wondverzorging: De wond wordt gehecht en soms wordt er een drain geplaatst om wondvocht af te voeren.
-
Medicatie: Als de hele schildklier is verwijderd, moet u levenslang schildklierhormoontabletten (thyroxine) slikken om de functie van de schildklier over te nemen.
-
Controles: U krijgt regelmatig controles om te kijken hoe het met u gaat en of de hormoonwaarden goed zijn.
Mogelijke complicaties
Zoals bij elke operatie zijn er ook bij een parathyroïdectomie risico's, zoals:
-
Nabloeding
-
Infectie
-
Heesheid (tijdelijk of, in zeldzame gevallen, blijvend) door beschadiging van de stembandzenuw
-
Laag calciumgehalte (hypocalciëmie) Dit kan leiden tot tintelingen rond de mond en in de vingers, spierkrampen en in ernstige gevallen toevallen. Meestal is dit tijdelijk en kan het behandeld worden met calciumsupplementen.
-
Beschadiging van de bijschildklieren: In zeer zeldzame gevallen kan het gebeuren dat alle bijschildklieren beschadigd raken, wat leidt tot blijvende hypocalciëmie.
​
​
Deze informatie heeft tot doel u algemeen geldende inlichtingen over dit soort operaties te verschaffen. Uiteraard is het mogelijk dat in uw individueel geval bepaalde aspecten van dit document niet van toepassing zijn of juist meer of bijkomend moeten besproken worden met uw chirurg. Vergeet niet om aan uw chirurg alle informatie betreffende uw algemene gezondheidstoestand te melden, alsook alle medicamenten die u regelmatig neemt -vooral Aspirine en aanverwante producten, of andere medicatie die de stolling kan beïnvloeden. De algemene verdoving (narcose) wordt best vooraf met de geneesheer-anesthesist besproken